Leefbaar

De toekomst van gemeenschapslandbouw lokaal en nationaal

Dalfsen – Het Duurzame Dorpen Netwerk van de Gemeente Dalfsen organiseert een serie interactieve lezingen omtrent (sociale) duurzaamheid onder de naam De Toekomstmakers. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten komt u in aanraking met inspirerende lokale en nationale initiatieven die naar een gezonde, eerlijke en duurzame wereld streven.

 

Gezonde landbouw voor een betrokken buurt

Op dinsdag 12 februari om 20.00 in Theater De Stoomfabriek start de reeks met de korte documentaire “Wij oogsten hier geluk” over Community Supported Agriculture (CSA) oftewel gemeenschapslandbouw in Nederland. Een CSA-bedrijf wordt gedragen door de gemeenschap, waarin deelnemers betrokken zijn bij het reilen en zeilen van het landbouwbedrijf. In ruil voor een jaarbedrag worden zij mede-eigenaar van de oogst. Zo kan de boer zich richten op eerlijk en ecologische verbouwing, en genieten de deelnemers van de oogst.

 

De documentaire geeft een weergave van zes eigenwijze boeren die vertellen over hun CSA bedrijf; hun passie, idealen, twijfels en dromen voor de toekomst. Waarom kiezen zij ervoor om van de gangbare landbouw af te wijken?

 

Daarna is het woord aan twee sprekers die vertellen over de wisselwerking tussen de lokale gemeenschap en voedselverbouwing. Valerie van Dijck, oprichter van Tuinderij de Veldhof, geeft een presentatie over verschillende CSA-modellen die in Nederland succesvol zijn opgezet. Annemie Lepelaars verteld over haar veelzijdige zorgboerderij Landjuweel de Hoeven.

 

Nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer: http://wijoogstenhiergeluk.nl/

 

De volgende lezingen staan gepland voor dinsdag 12 maart 20.00 Theater De Stoomfabriek, Dalfsen en dinsdag 9 april 20.00 De Wiekelaar, Oudleusen. Programma volgt.

 

Toegang is gratis. Wilt u aanwezig zijn? Aanmelden kan door een mail te sturen naar detoekomstmakersdalfsen@gmail.com

 

Woonvisie Lemelerveld

Begin maart (2015) nam wethouder Agricola het rapport Woonvisie Lemelerveld in ontvangst van Gerrit Hoogenboom, voorzitter van de werkgroep. De start is bijna anderhalf jaar terug ontstaan bij het aanbieden van een tweetal rapporten van Welzijn Ouderen Lemelerveld over toekomstige woonwensen en het bouwen van seniorenwoningen/appartementen bij Brugstede.

Duurzaam Leefbaar Lemelerveld, Plaatselijk Belang, Welzijn Ouderen hebben daarna vanaf april 2014 gebrainstormd over de aanpak, de doelstelling en de uitgangspunten om daarna tot een Lemelerveldse ambitie te komen. Hoe maak je Lemelerveld aantrekkelijk en waaraan is behoefte? 1% groei moet mogelijk zijn!

Zo is een poll onder 70 jongeren gehouden met een verrassende uitkomst. Tweederde van de Lemelerveldse jongeren willen in Lemelerveld blijven. Ouderen, die nu veelal over een eigen woning beschikken, willen later toch overstappen naar een huurwoning die geschikt is voor zorg en een minder grote tuin. De bestaande woningvoorraad zou voor de toekomst energiezuinig gemaakt moeten worden.

De werkgroep onder auspiciën van Duurzaam Leefbaar Lemelerveld heeft zich laten informeren door de gemeente, de woningbouwcorporaties en de plannenmakers van de locaties Jansen en Dorpsstraat. The Citadel Company heeft haar expertise toegelicht in de ontwikkeling van complete wijkvernieuwing.

Economie, werkgelegenheid en bereikbaarheid zijn belangrijk, vooral nu het winkelaanbod in een neerwaartse spiraal zit en de vergrijzing de komende jaren enorm toeneemt. Daar krijgt Lemelerveld ook mee te maken en daar moet nu op ingespeeld worden, aldus Gerrit Hoogenboom tegen een grote groep belangstellenden in kulturhus de Mozaïek. Het rapport is bedoeld als input voor de gemeente Dalfsen voor een gemeente brede woonvisie 2016-2012.

NL Doet; wij doen mee, u ook?

Op zaterdag 21 maart kan je bij het Natuurbad Heidepark meedoen aan de landelijke NL Doet actie. In het kader van die actie organiseert St. Natuurbad Heidepark een snoei dag.

We zoeken vrijwilligers daarvoor vanaf 10.00 ben je van harte welkom. Er wordt voor koffie en broodjes gezorgd. Graag zelf snoeigereedschap meenemen.

Officiële opening door wethouder Agricola

Op woensdag 3 september wordt voor de tweede keer het Reparatie● georganiseerd.

Om 9.30 uur start de officiële opening door wethouder Agricola van de gemeente Dalfsen. Tot 12.00 uur
bent u met uw kapotte spullen welkom in De Enk, Vilstersestraat 5. Dit kan van alles zijn, kapot (elektrisch) gereedschap, gaatjes in kleding etc. Terwijl een aantal vrijwilligers uw spullen repareert kunt u onder genot van een heerlijk kopje koffie/thee gezellig praten met de andere aanwezigen.

Dus haal uw oude of nieuwe spullen, apparaten en dergelijke uit de kast om die kleine reparaties te laten uitvoeren die tot nu toe niet interessant genoeg leken.

Een aantal werkgroepleden zullen die ochtend ook aanwezig zijn. Mocht u belangstelling hebben en mee willen helpen als vrijwilliger of gewoon even willen kijken hoe het gaat, dan bent u natuurlijk ook van harte welkom.

Met Elkaar Dag 2014

Elk jaar op de vierde zaterdag van september (burendag) willen we de Met Elkaar Dag gaan organiseren.

Het doel van de dag is dat er binnen de buurten projecten/activiteiten worden gedaan, waarmee de onderlinge samenhang wordt versterkt en zodat men weet wat er in de buurt leeft en weet welke behoeften er zijn. Dit om het ‘noaberschap’ te versterken, want we moeten het samen doen nu en in de toekomst.

Daarnaast willen we bestaande initiatieven promoten zodat een ieder weet wat er al is, met de wens dit uit te breiden en/of te verbreden.

We vragen u daarom na te denken over klusjes of klussen die gedaan moeten worden, voor elkaar of voor je eigen buurt of dorp. Dat kan variëren van het voorlezen van iemand die al langer ziek is tot het opknappen van een speelplek en alles wat je verder nog kan verzinnen. Voor en door iedereen is het motto! Dus
ken je mensen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken
weet je in je omgeving iemand die gebaat is bij wat extra hulp voor een klus of ben je dat zelf
heb je een idee hoe je je eigen buurt/omgeving nog aantrekkelijker kan maken

Laat het ons dan weten!